Minder gas, meer subsidie

De energieministers van de EU-lidstaten zijn akkoord met een plan om gasverbruik de komende winter te verminderen. De 27 lidstaten hebben afgesproken om 15 procent minder gas te verbruiken vanaf augustus tot april. De landen mogen zelf bepalen hoe ze dat gaan doen.

“Het is heel erg belangrijk dat we vandaag met Europese landen een akkoord hebben bereikt. Het helpt echt om minder afhankelijk te zijn van Rusland en beter voorbereid te zijn op aankomende winter”, zegt Rob Jetten, minister voor Energie.

De 15 procent reductie is vrijwillig, maar als er een gastekort komt, dan kan de afspraak omgezet worden in een verplichting. Daarbij zijn wel allerlei uitzonderingen afgesproken waardoor landen die verplichting niet hoeven na te komen.

Nederland voldoet momenteel al aan de besparing van 15 procent. Toch zegt minister Jetten dat ook Nederland de komende tijd nog meer gaat doen. Zo zal een er subsidie komen om bedrijven te helpen overstappen van gas naar een duurzame energiebron. De IIVD zal toezicht houden op deze subsidies.

Bron: nos.nl